Waardevolle lading

Het schip is niet meer te bergen, maar de waardevolle lading wel. Rederij Doeksen krijgt de supervisie over het lossen van het schip, maar de politie en douane zitten er bovenop. Waarschijnlijk wel bekend met de juttersmentaliteit van de eilanders.

De 'buit' is wel heel aantrekkelijk: vlees, balen wol, balen paardehaar, koeiehuiden, koffie, druiven, boter, balen katoen, bier, corned beef, dadels, eipoeder, en nog wel meer. Of er van deze goederen niets bij de eilanders is terecht gekomen, daar zal niemand de hand voor in het vuur durven steken. De lading wordt geborgen. Een aan boord gebrachte agregaat zorgt ervoor dat men hierbij de winches van de 'Ecuador' kan inschakelen. Duikers proberen zoveel mogelijk de lekken te dichten om de bergers tijd te geven alle waardevolle dingen uit het schip te halen. 

 

Pompen zorgen dat het water in de ruimen voorlopig niet te hoog komt. De lichters 'Willem Barendsz' en 'Boreas' brengen de lading naar West-Terschelling, waarbij ze een heel stuk onder de Noordsvaarder langs moeten.... Tijdens het bergen van de lading breekt het schip en zakt steeds dieper in het zand. Als de lading geborgen is, wordt het schip gesloopt. Alles wat bijvoorbeeld van koper is, gaat eruit. Er ligt als het ware alleen nog een 'casco'. Ondanks het verlies van de 'Ecuador' is het bergen van de lading voor de berger heel lucratief.