Bergingsmaatschappijen

Toen rederij Zur Mühlen in 1883 vergunning kreeg voor het onderhouden van een postbootdienst op Terschelling en Vlieland, stationeerde zij hier al gauw de stoomradersleepboot "Adsistent". Deze was minder geschikt voor bergingswerk op een ruwe zee. In 1895/96 liet Zur Mühlen de "Neptunus" bouwen, een schelpenzuiger die ook als bergingsboot dienst kon doen.

 

 

Deze kreeg later gezelschap van de zeeslepers "Titan", "Atlas" en "Simson", terwijl ook de voormalige veerboot "Terschelling", eigenlijk gebouwd als sleepboot, in 1907 de vloot kwam versterken. In 1908 sloot Zur Mühlen een samenwerkingsverdrag in het bergingswerk met de fa. Dros van Texel. Concurrentie lag echter op de loer. In 1908 liet de grondlegger van rederij Doeksen, Gerrit (1861 -1950), een schelpenzuiger/bergingsschip bouwen, de "Willem Barendsz". Er kwamen steeds meer kapers op de kust, zelfs een buitenlandse, want in 1910 werd de "Lyons" van de Britse "National Salvage Association" in de haven van Terschelling gestationeerd.

 

 De ironie van het lot wilde, dat uitgerekend deze buitenlandse concurrent de Doeksenzoons Jan en Daan het leven redde, toen in 1911 de Willem Barendsz bij Ameland zonk. Doeksen liet nu een volwaardige stoomsleper bouwen, de "Volharding". De Engelsen trokken zich al vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog terug. Na deze oorlog verdween ook Zur Mühlen van het bergingstoneel. Dros en Doeksen kwamen tot een samenwerkingsverband, dat stand zou houden tot 1938. Doeksen ging alleen verder.

 

De bekendste sleper van Doeksen was ongetwijfeld de "Holland"; in 1951 van stapel gelopen. Van 1952 tot 1975 voer de Holland meer dan 400 keer uit en verrichte in die tijd 161 succesvolle bergingen. Na haar werkzame leven als bergingssleepboot en passagiersschip was ze was 23 jaar lang voor onderzoekswerkzaamheden in charter bij het Rijk. Tóch is de haven van West-Terschelling ook nu niet zonder bergingsvaartuigen. Twee supersnelle boten van het type rigid inflatable, de Typhoon en de Hurricane, liggen aan de steiger, in gezelschap van de zeeslepers Hunter en Noordgat.